Како може почетниот инвеститор да организира работа со фјучерси?

Как торговать фьючерсамиДругое

Тргувањето со фјучерси е поинтересен и пофункционален начин за заработка од постоечки капитал отколку инвестирање во акции, валути, недвижен имот итн. Алатката е извонредна по тоа што дава широк избор на стратегии. Како посебен вид трансакции, фјучерсите се популарни на финансискиот пазар. Тие носат значителен профит со вешт пристап.

Како функционира пазарот на фјучерси?

Тргувањето со фјучерси вклучува прогнозирање на динамиката на пазарот со цел да се купат/продадат средства по поволна стапка. Карактеристика на финансискиот инструмент е:

 1. Стабилност. Фјучерс е еден вид договор склучен на берза, каде заедно со сите услови однапред се одобруваат цената и времето на испорака на стоката. Во едноставни термини, купувачот се обврзува да купи условно средство по фиксна цена по одреден временски период. Понатаму, инвеститорот е исто толку среќен. Ако цената на стоката порасне во наведениот рок, тој ќе оствари профит. Ако падне, ќе биде во загуба. Во најдобар случај, ниту една од страните во договорот нема да оствари профит и нема да претрпи загуби (секоја останува „со своето“).
 2. Задолжително извршување на договорот . Купувањето и продажбата на средства по истекот на договорот е обврска, а не право на страните. Берзата делува како гарант за исполнување на барањата. Пред склучување на трансакцијата, од учесниците се наплатува премија за осигурување (гаранција). Обично тоа е 5% од износот на договорот. Дополнително, има и казни.
 3. Разновидност на предмети. Не постои специфична рамка за избор на објектот на трансакцијата. Можно е условно да се купуваат/продадат хартии од вредност, каматни стапки, валути, индекси итн.

Финансиските експерти го класифицираат тргувањето со фјучерси како шпекулации. Вистинската инвестиција вклучува инвестирање пари за купување на одреден објект. Фјучерс се споредува со облог, т.е. учесниците условно се обложуваат дали цената на некој предмет ќе падне или ќе се зголеми.

Придобивки од фјучерси тргување

Финансискиот инструмент активно го користат оние кои сакаат лесно и брзо да заработат дополнителни пари. Некои инвеститори веруваат дека неговите предности ги надминуваат недостатоците. Позитивни страни:

 1. Постојат многу различни средства достапни до пазарите на стоки. Диверзификацијата на портфолиото е полесна.
 2. Продажбата на кратки позиции е неограничена. Продажбата на средства што продавачот ги нема се нарекува „кратка“ – кратка продажба. Ако се спореди со залихите, тогаш во текот на времето доделено за продажба на производот, можно е да се купат / продаваат фјучерси неколку пати.
 3. Високо ниво на ликвидност. Фјучерсите се пазарен инструмент на деривати. Извршувањето на договорот се одвива во краток временски период. Шансите за раст на цените се зголемуваат, односно веројатноста за добивање приход е поголема отколку со долгорочни инвестиции.
 4. Стандардна форма. Учесниците во трговијата не треба да разговараат за спецификите на договорот. Сите услови се веќе обезбедени.
 5. Прагот за влез е низок. Плаќањето по договор не мора да се изврши веднаш. Доволно за да се донесе осигурување. Лимитот е приближно 15% од вкупната вредност на трансакцијата. Остатокот од сумата се подготвува за исплата на крајот на договорот. Дополнително, поради виртуелноста на предметот на договорот, нема потреба да му плаќате на брокерот за складирање на хартии од вредност. Фјучерс е само ознака на позиција во базата на фондот.
 6. Можност за продолжување на тргувањето по завршувањето на главниот дел. За да го направите ова, постои итен дел кој го продолжува процесот за уште неколку часа.

Недостаток на овој вид инвестиција е недостатокот на потпора, односно не можете да побарате од брокерот заем на пари или од самиот инвестициски објект. Причината е отсуството на потреба да се има целата сума на сметката одеднаш на почетокот на трансакцијата. А минливоста на предметот не ти дозволува да должиш нешто што не постои. Друга негативна страна е тоа што трговецот, кога аплицира за купување на објект, не знае кој ќе стане вториот учесник. Ова го зголемува нивото на ризик.

Со сето изобилство на предности, алатката не се препорачува за употреба од почетници. Тргувањето со фјучерси се претвора во казино без доволно знаење и искуство на финансискиот пазар. Почетниците добиваат впечаток дека е лесно да се „погоди“ динамиката на ценовните флуктуации.

Левериџ

Обезбедувањето посебни услови за плаќање на фјучерс договори не дозволува користење на услугите за заеми на брокерот. Според тоа, невозможно е да се зборува за достапноста на потпора за овој тип на инвестиции. Левериџот беше заменет со колатерал. Инвеститорот има право да купи фјучерс договор без да го има целиот износ. Размената го персонифицира гарантот за усогласеност со правилата и бара да се плати само дел од износот (авансно плаќање). Ова е GO (колатерал или депозит).
Левериџ

Размислувања пред тргување

Пред да тргувате со фјучерси, проверете дали ги разбирате и целосно ги разбирате сите ризици поврзани со таквото тргување. Следно, треба да преземете голем број активности: изберете брокер, одреди го сегментот на пазарот и поединечно изберете го типот на идно тргување за себе.

Избор на брокерско друштво

Брокерот специјализиран за овој тип на инвестиции ќе му даде на трговецот највисоко ниво на услуга и препораки. Сепак, за приватните инвеститори, ова може да биде скапо. Подобра опција би била да изберете сет на услуги со попуст за мала надокнада. Изберете брокерска фирма врз основа на следните индикатори:

 • комисии за обложување;
 • барања за маржа (почетна стапка);
 • достапни видови трансакции;
 • софтвер за платформа;
 • практичност на интерфејсот за следење од гледна точка на корисникот;
 • брзината и квалитетот на работата на брокерот при опслужување на други клиенти.

Категории на фјучерси пазари

При тргување со акции, достапни се многу различни индустрии (од технологија до девизни банкарски депозити). Со слична механика за тргување за индустриските категории, сè уште има нијанси за нивните индивидуални сорти. Слична е ситуацијата и со тргувањето со фјучерси. И покрај сличноста на фјучерс трансакциите, се следи толку широк опсег на инструменти што е неопходно да се следат сите видови категории. Споредете ги со промотивни трговски договори за посуптилно разбирање за тоа што се случува при изборот на спектар за работа. Имајте на ум дека секој од пазарите (метали, валути, енергетски ресурси итн.) има карактеристични нијанси: разликата во нивоата на ликвидност, обемот на договорите, барањата за маржа.

Видови трансакции на пазарот на фјучерси

Да се ​​купи договор или да се продаде, со надеж дека ќе се добие при пораст/пад на цената, е најлесниот вид трансакција за разбирање. Токму со овој вид трансакции треба да започнете да тргувате на пазарот на фјучерси. Како што учите и се вклучувате во процесот, користете други посложени методи. Видови трансакции:

 1. Обложувајте се на позиции по цените на договорот и самиот производ. Трговецот воспоставува долга позиција на пазарот на фјучерси и во исто време кратка позиција на финансискиот пазар. Суштината на облогот е флуктуацијата на цените на самата стока и цените за нејзините фјучерси. Вкупниот профит од двете позиции ќе варира. Трговецот е заинтересиран да ги затвори двете позиции, да биде во црно.
 2. Обложувајте се на договорни позиции. Суштината на облогот е да се промени разликата помеѓу цените на два договори. Логиката на операцијата е слична на претходната.
 3. Користење на тргување со фјучерси против пад на берзата. Во спротивно, хеџинг. Фигуративно, изгледа вака: клиентот има голем блок на акции и не сака да ги продаде. Финансискиот пазар притиска со можност за остар пад на цените. Излезот ќе биде нивната продажба во форма на фјучерс договор. Односно, фјучерсите стануваат осигурување од пад на цените на берзата.

Најпривлечните фјучерси за инвестиции

Без разлика дали зборуваме за домашни или странски сајтови, принципот е непроменет. Најголемата нестабилност (нестабилноста на цените) и ликвидноста (способноста брзо да се претворат средствата во готовина по добра цена) се секогаш карактеристични за популарните пазарни индекси. Валутните облози (евро во долар, швајцарски франк во јапонски јен итн.) се исто така ликвидни и нестабилни. Нивната суштина е споредлива со индексите, но облозите се полесни за разбирање.
Облози во валутаТрансакции кои се помалку ризични се:

 • стекнување на фјучерси за акции на големи и успешни корпорации;
 • тргување со фјучерси за благородни метали.

Прелиминарна анализа на пазарот

За правилен избор на договор за фјучерси, очигледно е дека е целисходно да се проучи моменталната состојба на пазарот. Подолу се најефективните и најчестите типови на анализа меѓу трговците.

Фундаментална

Студијата ги испитува индикаторите од различни размери кои влијаат на цените на договорите во иднина. Бидејќи цената на фјучерсот е во корелација со цената на неговото основно средство, се анализираат сите фактори кои можат да влијаат на односот на билансот на понуда-побарувачка и на основното средство. Примери:

 1. Фјучерси на валути. Овде посебно влијание имаат показателите на популарните пазари како FOREX, особено нивоата на каматните стапки, инфлаторните флуктуации во земјите со соодветните национални валути, економските вести и спонтаните фактори.
 2. Фјучерси на акции и обврзници. Главната улога во овој сектор ја имаат податоците од известувањето за целокупното финансиско движење на компанијата издавач (издавачки хартии од вредност). Особено внимание се посветува на фундаменталните коефициенти (показатели за растот на компанијата, нето приходите во моментот и во динамиката итн.).

Технички

Анализата се заснова на податоци од графиконите за цени. Принципот на овој метод е да се утврди дека цената се менува во секој момент од времето. Дури и ако нема промена на графиконот, при скалирање до проширување на границите или нивно стеснување, таквата стабилност е пауза пред цената да расте или да падне. Значајна улога во анализата играат:

 • обрасци (шеми на промени на цените во минатите фази);
 • нивоа на поддршка и отпор (непремостливи бариери за цената во долг временски период).

Комбинацијата на овие и други показатели дава причина да се заклучи дека трансакцијата е исплатлива. Сите податоци се изградени врз основа на графиконот за флуктуација на цените.

Отворање на трговска сметка

Без исклучок, сите берзи даваат можност за тргување со фјучерси. Работата започнува со отворање на брокерска сметка:

 1. Изборот на компанија посредник во трговијата се заснова на проучување на условите на договорот. Проверете ја лиценцата за брокер на веб-страницата на Московската меѓубанкарска размена на валути MICEX (https://www.moex.com/).
 2. Документите потребни за отворање сметка малку варираат во зависност од конкретната организација, но главната листа е како што следува:
  • апликација според моделот воспоставен од организацијата;
  • пасош / друг документ за идентификација;
  • TIN сертификат;
  • SNILS.

Одлучете за износот што ќе го префрлите на сметката. За различни брокери, минималниот влезен праг значително варира. Следно, направете го следново:

 1. Изберете која сметка да ја отворите – редовна (оданочување од 13%) или индивидуална сметка (IIA) (тука можете да изберете тип на даночен одбиток – за придонес или за приход).
 2. Изберете тарифен план, земајќи ги предвид сите предложени финансиски активности.
 3. Одредете пригоден начин за отворање – посетете ја канцеларијата на компанијата лично или со регистрирање преку Интернет. Во првиот случај, доволно е да се донесе пакет документи. Специјалистот ќе го направи останатото. Во втората, ќе треба сами да ги пополните сите потребни колони. Потврдата за регистрација се врши преку идентификација преку „Госуслуги“ или СМС потврда.
 4. Документите се обработуваат во рок од 2-3 дена. По истекот на рокот, на наведениот телефонски број ќе биде испратена СМС порака со известување за отворање сметка.
 5. Сметката не е активна до првиот депозит. Наполнете го со банкарска картичка, префрлете од штедни сметки, готовина.

Активната трговска сметка ви овозможува да започнете да купувате и продавате фјучерси.

Отворање на трговска сметка

Класификација на договорот

Технологијата на интеракција со него зависи и од типот на избраниот договор. Пред да започнете со тргување, внимателно проучете ги карактеристиките на двата вида.

 1. Испорака. Самото име на типот на договорот зборува за неговата суштина – се претпоставува дека е вистинска испорака на производ врз основа на резултатите од трансакцијата. Усогласеноста со договорот е контролирана од размена, казнувајќи ги учесниците со парични казни во случај на прекршување на условите. Типот се користи, по правило, од земјоделски и индустриски претпријатија. Интересот се објаснува со потребата за профитабилно купување на самите суровини или други добра потребни во производството.
 2. Проценето. Условите на договорот склучен според овој тип не предвидуваат испорака на предметот на договорот. Трансакцијата се врши врз основа на парична размена. Во основа, договорите за порамнување ги практикуваат трговците за да генерираат приход преку шпекулативни трансакции.

Алгоритам за тргување

Трансакциите на берзата не се прават непромислено. Тргувањето со фјучерси бара јасен акционен план кој варира од ситуација до ситуација, но го има главниот столб – алгоритам за тргување:

 1. Утврдување на вредноста на договорот во тековниот момент.
 2. Проценка на износот на премијата за осигурување (GO).
 3. Пресметка на бројот на достапни договори со делење на износот на депозитот со големината на маржата.

Пример: Сакате да го знаете бројот на златни фјучерси достапни за купување со депозити од 1, 5 и 10 илјади долари. Пресметките се приближни поради нестабилноста на параметрите за тргување. Достапни се следните податоци:

 • цената на тројската унца моментално е 1.268 илјади долари;
 • GO 0,109 илјади долари.

За да се пресмета бројот на договори со различни големини на депозит, износот на депозитот се дели со износот на GO:

Депозит во илјадници долариеден5десет
Пресметка1000 / 0,1095.000 / 0,10910.000 / 0,109
Број на договори94591

Треба да бидете свесни за ризикот. Разумен пристап е да се ограничи ризикот на 3% од депозитот.

Маржа и финансиски резултат

Отворена позиција е купена фјучерс. На крајот на денот, маржата се акумулира на нејзината позиција (разликата помеѓу куповната цена и вредноста на крајот на тргувањето).

До моментот на затворање на договорот, овој индикатор содржи информации за дневните пресметки, што е показател за финансискиот резултат на трансакцијата.

Искусните трговци прават прелиминарна пресметка на профитабилноста на трансакцијата (вариациона маржа). Ова ви овозможува да не го пропуштите најдобриот момент за затворање на позицијата. Профитабилноста се пресметува со формулата: VM = (Pn − Pn-1) × N, каде што:

 • Pn е вредноста на договорот во сегашниот временски период;
 • Pn-1 – вредност на имотот на крајот од претходниот трговски ден;
 • N е бројот на договори.

Финансиски резултати

Вообичаени прашања за почетниците

Колку повеќе почетната финансиска фигура е потопена во темата од интерес за него, толку повеќе прашања стануваат релевантни за него. Ова го проширува хоризонтот на знаење. Подолу се најчестите прашања меѓу почетниците:

 1. Каде можам да видам листа на сите тековни фјучерси? Лиценцираните берзи прикажуваат список на достапни фјучерс договори во реално време. Секоја берза на која работи трговец е заинтересирана за навремено ажурирање на списоците.
 2. Каде можам да ја преземам историјата на цитати? На која било размена постои услуга со архива на цитати. За да го направите ова, можете да го користите пребарувањето на страницата со внесување на „Архива на цитати“ во полето за пребарување. Понекогаш можете да преземате цитати директно преку услугата за табели со поставување на параметарот „Максимални ленти“ врз основа на фактот дека 1 ден е еднаков на 1440 минути. Пред преземањето, од корисникот се бара да го избере почетокот и крајот на временскиот период на интерес.
 3. Како да го изберете вистинскиот датум за фјучерси? Изборот на датумот на истекување (денот на истекот на договорот) зависи од основното средство. Се јавува во одредени денови поставени од централите. Изборот на трговецот лежи во фактот дека при донесување одлука за склучување трансакција, потребна е анализа врз основа на видот на средството. Односно, изборот на датумот на фјучерсите е дел од општата прелиминарна анализа на пазарот, која е опишана погоре.
 4. Што се случува на последниот ден од тргувањето? На овој ден, берзата врши повторни пресметки за сите отворени позиции на фјучерс пазарот, односно тоа е денот кога се исполнуваат обврските од договорот. Речиси е невозможно да се предвиди однесувањето на пазарот на овој ден. Трговците треба да бидат дополнително внимателни на датумите на затворање за неочекуваната нестабилност да не доведе до загуби. Покрај тоа, на последниот ден од тргувањето можете да „го погодите џекпотот“.
 5. Дали има вечни фјучерси? Да, има фјучерси без датум на истекување. Според таквите договори, повторната пресметка се врши на час. Оние кои имаат долги позиции (лонг) ги плаќаат оние што држат кратки (шорцеви) по стапка што ја одредува берзата. Овој феномен го должи своето постоење на потребата да се задржи вредноста на вечните фјучерси без да се затвори позицијата. Оваа вредност треба да биде на ниво на основната цена за индексите.
 6. Која е разликата помеѓу кратки и долги позиции во договорот? Кратко – резултат од продажбата на договорот. Сопственикот на кратка позиција има обврска да го продаде основното средство по цената договорена во договорот. Долго – резултат на купување договор. Нејзиниот сопственик има обврска да го купи основното средство на датумот на истекување на договорот по цена одредена за него.
 7. Дали на инвеститорите им се потребни фјучерси? Секој инвеститор сам одлучува дали треба да тргува на пазарот на фјучерси. Изборот на финансиски инструменти зависи од личните преференции, знаење и паричник на инвеститорот. Некои луѓе не го користат тргувањето со фјучерси како единствен финансиски инструмент. Наместо тоа, тие ги сметаат фјучерсите како една од опциите за диверзификација на капиталот. Тоа е алатка за ублажување на ризикот. Се состои од инвестиции во различни средства.

Можете да научите како да тргувате со фјучерси и да заработувате приход во следното видео: https://www.youtube.com/watch?v=csSZvzVJ4I0&ab_channel=RamyZaycman Фјучерс, како инструмент за размена, не секогаш играл шпекулативна улога. Преку фјучерс трансакција, добавувачите (фарми, фабрики итн.) се заштитија од промените на цените. Сега тргувањето со фјучерси доби неверојатен опсег и популарност. Подобро е да започнете со ваква финансиска активност со искуство во тргување на берзите.

opexflow
Rate author
Add a comment