Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргување

Методы и инструменты анализа

Правоаголник во тргувањето – што е тоа, како изгледа на табелата, стратегии за тргување. Трговскиот правоаголник е една од најпознатите и најпопуларните фигури. Трговците кои тргуваат на различни пазари се водени од тоа. Гледајќи правоаголна шема на табелата, трговецот може да разбере дека во моментот понудувачите се неодлучни, но порано или подоцна овој период ќе заврши и трендот ќе продолжи да се движи во дадената насока.
Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргување

Како да се пресмета формата на правоаголник на табела – правилно толкување

Сосема е лесно да се интерпретира правоаголник на табелата. Изгледа како страничен коридор што ја консолидира табелата со цени и е ограничен со нивоата на поддршка и отпор. Обично шемата започнува со тоа што цената достигнува ниво на отпор ако трендот е нагоре или ниво на поддршка ако е надолу. Потоа цената се враќа на спротивното ниво. После тоа, цената се наоѓа во канал помеѓу две нивоа и се движи во него додека конечно не пробие едно од нив. До моментот кога цената ќе го пробие нивото и следната свеќа се затвора надвор од каналот, невозможно е да се зборува за комплетирање на шаблонот. Во исто време, колку е потесен правоаголникот, толку повеќе импулсот цената го пробива нивото. https://articles.opexflow.com/analysis-methods-and-tools/svechnye-formacii-v-trajdinge.htm Патем, не секогаш правоаголникот делува како независна фигура. Многу често тоа е компонента на друга добро позната шема –
знаме . Знамето може да се идентификува со фактот дека на правоаголникот му претходи долг нагорен или надолен импулс, достигнувајќи ниво на поддршка или отпор (во зависност од трендот). Во иднина, цената се консолидира помеѓу нивоата и флуктуира до распаѓањето, што, по правило, го продолжува трендот поставен од почетниот импулс.
Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргување

Составните елементи на фигурата „правоаголник“

Правоаголникот за тргување се состои од „врвови“ и „падови“. Не треба да има помалку од три од нив, иако некои аналитичари почнуваат да го разгледуваат моделот на правоаголник во тргувањето како таков по два скока. Максималниот број на такви поени не е ограничен на кој било начин. Сепак, искусните трговци знаат дека нема да ги има многу. Обично цената неколку пати ги допира граничните линии, а потоа ги крши. Што е со тома? Може да се види дека како што се формира правоаголникот, волумените постепено се намалуваат, додека да се заврши шаблонот, волуменот може дури да достигне минимум.

Дефектот обично е придружен со нагло зголемување на волуменот. Ако се случи дефект, но волуменот не порасна, постои голема шанса дека дефектот бил лажен. Сепак, не вреди да се фокусираме само на волумени при пресметување на вистински или лажен пробив. Често се случува успешното распаѓање да не е придружено со значителни промени во волуменот, па затоа е подобро да се фокусирате на неколку индикатори одеднаш.

Видови „правоаголници“

Во зависност од нагорниот или надолниот тренд, правоаголникот може да биде нахакан или мечешки, соодветно.

нахакан модел

Нахакан правоаголник во тргувањето се формира за време на надолен тренд. Во овој случај, нахакан трговците имаат тенденција да одат долго за да ја затворат позицијата откако ќе се прекине линијата на отпор.
Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргување

Мечешки модел

Во оваа ситуација, спротивното е точно, трговците кои заземаат начеста позиција имаат тенденција да отвораат шорцеви и да чекаат цената да ја пробие линијата за поддршка. Соодветно на тоа, мечешки правоаголник во тргувањето се формира за време на надолен тренд.
Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргување

Како да се користи шемата на правоаголник во техничката анализа за трговците

Користете го моделот на правоаголник во
техничката анализадоволно едноставно. За почеток, вреди да се разбере каков тренд му претходеше на неговото формирање – растечки или опаѓачки. Исто така, вреди да се погледне дали има други, позначајни обрасци на табелата. Следниот чекор е да се идентификуваат линиите за поддршка и отпор. Ова е лесно да се направи со означување на високите и падовите на цената во шаблонот. Понатаму, трговецот треба само да почека за пробивање. За да бидете сигурни дека тоа се случило, препорачливо е дополнително да се користат осцилатори. Влезната точка на позицијата ќе биде затворањето на свеќата „пробив“. Се разбира, постојат и други начини за тргување „во правоаголник“ кои се разликуваат во зависност од целокупната стратегија за тргување. https://articles.opexflow.com/analysis-methods-and-tools/osnovy-i-methody-texnicheskogo-trajdinga.htm

Дали вреди да се тргува во шаблонот? За ова, експертите немаа едногласно мислење. Всушност, секој случај е сосема индивидуален. Ако опсегот помеѓу највисоката и најниската цена е мал, тогаш нема смисла да се тргува внатре во правоаголникот. Освен оние случаи, се разбира, кога трговецот не е заинтересиран за некакво
скалпирање .

Ако разликата помеѓу нивото на поддршка и отпор е значајна, а моделот се развива доволно долго, тогаш е сосема можно да се тргува во него. За да го направите ова, треба да ги следите правилата за тргување со страничен тренд.
Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргување

Добрите и лошите страни на моделот

Правоаголникот е популарна шема за тргување. Тоа го должи на голем број од неговите клучни предности:

 1. Може да се најде на сите пазари: акции, валута и кој било друг. Бројката е апсолутно универзална.
 2. Правоаголната шема во тргувањето е секогаш лесно да се препознае на табелата, по правило, веднаш го привлекува окото, дури и неискусен почетник може да се справи со тоа.
 3. Фигурата не само што е лесно препознатлива, туку и прилично е лесно да се работи со неа, без да се поседуваат посебни дополнителни знаења и вештини. Наоѓањето поени за отворање и затворање на позиција не е тешко за ниту еден трговец, без разлика дали тргува долго или кратко.

Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргувањеДали оваа бројка има некои недостатоци? За жал да. Нејзиниот главен недостаток е секогаш постоечкиот ризик од лажни избивања. Ако трговецот не знае како да ги одреди на табелата, тогаш користењето на правоаголник може дури и да го доведе до загуби. Друг недостаток на правоаголникот е тоа што работи добро само на релативно долги временски рамки. За оние кои претпочитаат да тргуваат со кратки временски рамки, правоаголникот нема да донесе голема корист.

Грешки и ризици

Што може да предизвика грешки при тргување користејќи правоаголник? Повеќето од нив се однесуваат на лажна дефиниција за дефект и, како резултат на тоа, погрешен избор на моментот за отворање позиција. За да се избегне ова, доволно е да се користат знаците на лажно избивање, како што се големи волумени во телото на правоаголникот, свеќи со долги фитили. Друга точка што треба да се има на ум е дека правоаголникот не секогаш останува врзан за оригиналниот импулс и тренд. Често, ако фигурата се формира доволно долго, примарниот импулс повеќе нема значително влијание врз него. Тоа значи дека дефектот може да се случи во која било насока, без оглед на првичниот тренд. Правоаголникот се карактеризира и со општите ризици од обрасците во тргувањето. Овде вреди да се разбере дека обрасците не функционираат изолирано од стратегијата за тргување. Исто како и зад секоја друга шема, зад правоаголникот има одредена логика на пазарот, однесувањето на продавачите и купувачите. Ако трговецот гледа само геометриска фигура, тогаш тој нема да може успешно да ја користи шемата. Правоаголник во тргувањето – стратегии за тргување: https://youtu.be/0z1dL_iQ_i8

Стручно мислење

Експертите имаат различни позиции во однос на употребата на правоаголник во тргувањето. Џон Марфи препорачува да не се плашите да тргувате во шаблонот. Тоа го објаснува со помалите ризици со кои се соочува трговецот во овој случај, цената сепак е ограничена со линиите на консолидација. Дури и ако се случи дефект, трговецот секогаш ќе има можност да тргува во насока на трендот. Александар Елдер советуваше да ја користи стратегијата за враќање на цената од нејзините рабови кога тргува внатре во правоаголникот. Тој тврдеше дека за време на консолидација на цените, можете да отворите добри краткорочни позиции. Елдер предложи купување на линијата за поддршка и продавање кога линијата на цените ќе го достигне нивото на отпор, за да разбере дека тоа навистина се случило, советуваше да се користат осцилатори или други индикатори. Исто така, за да не погрешиме во идниот тренд,
Правоаголник во тргувањето: како изгледа на табелата, стратегии за тргувањеНо, Џек Швагер не препорачува тргување внатре во правоаголникот. Експертот препорачува целото внимание да се фокусира на наоѓање позиции за пробивање. Еден од главните знаци на претстојниот дефект, тој го нарекува факторот време. Колку подолго постои шаблонот, толку е поголема шансата таа наскоро да заврши. Тој, исто така, го нарекува намалувањето на нестабилноста во шаблонот сигнал за пробивање. За да се намалат ризиците, Швагер советува да се чека потврда за пробивот и да не се отвораат позициите додека не се појават овие потврди.

info
Rate author
Add a comment

 1. Гусев В.П.

  Словесный понос. не более. Треп по материалам Мэрфи – это 40 лет назад. Рынок давно поменялся.

  Reply
  1. Pavel

   Как точно вы охарактеризовали свой комментарий.

   Reply
  2. Pavel

   А если по делу, то видел ваши труды и телеграм. Вы явно можете больше и лучше написать то что имели ввиду изначально, но почему-то высказались в такой неконструктивной форме.

   Reply