Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргува

Методы и инструменты анализа

Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа на табелата и како да се тргува – стратегии и совети. Важен елемент во техничката анализа на берзанските средства се графичките конфигурации со посебно име – обрасци. Класичната шема на таков модел е сликата со „двојно дно“, што укажува на можно пресврт на трендот на опаѓање.
Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргува

Кратка едукативна програма – што се шаблони?

Моделите за тргување се графички обрасци кои се наоѓаат на индикаторите за динамика на цените. Тие се основните елементи на техничката анализа, овозможувајќи ви да го предвидите движењето на вредноста на средствата. Тие активно се користат од финансиери уште од времето кога стана можно да се следат графиконите на екранот на мониторот. Во моментов, веќе се идентификувани повеќе од сто модели кои се користат во областа
на техничката анализа . Благодарение на овој тренд, дури и цел дел од графичката анализа се појави во тргувањето. https://articles.opexflow.com/analysis-methods-and-tools/svechnye-formacii-v-tradinge.htm

Забелешка! Многу модели кои се слободно достапни се хипотетички обрасци создадени од обични трговци.

Еден од класичните модели на тргување е табелата со двојно дно. Често се наоѓа на пазарот по надолен тренд. Таквата бројка означува промена во движењето на цената за финансиски инструмент. Веројатноста за овој настан дополнително се зголемува доколку има голем јаз помеѓу минимумите во шаблонот.

Како да се пресмета двојното дно на графиконот

Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргуваНаоѓањето на шема со двојно дно на табелата е прилично едноставно поради особеностите во неговата структура. Содржи две огледални точки кои ја означуваат вредноста на минималната цена, а меѓу нив има локална максимална точка. Оваа конфигурација создава форма слична на англиската буква „W“. Ова може да се види на табелата подолу. Ова е типичен приказ на двојното дно на берзите и берзите. Меѓутоа, за да се анализира и пресмета шемата што е можно поефикасно, неопходно е да се знаат сите негови составни елементи.

Составните елементи на шаблонот

Фигурата е комбинација од неколку компоненти кои формираат шема со двојно дно. Тие ги вклучуваат следните елементи:

 1. Минимум . Првиот и вториот ниско ниво покажуваат кога цената се враќа на одредена вредност.
 2. Качување . Се појавува по првото дно и е придружено со зголемување на цената од 10–20%. Обично врвовите се намерно заоблени за да формираат линија на отпор.
 3. Пробив на искачување . По појавата на второто дно, цената треба да ја достигне линијата на првото искачување. Овој индикатор покажува дека вредноста на средството најверојатно ќе почне да расте брзо.

Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргуваПотенцијалната шема често се јавува во надолен тренд, но професионалните трговци треба да бидат внимателни кога ќе се сретнат со оваа шема. Во некои случаи, двојното дно може да се покаже како лажно, особено кога второто дно се појавува помалку од еден месец подоцна.

Формирање на шема со двојно дно во тргувањето

Формирањето на шема се случува кога се формира надолен тренд, што дополнително доведува до пробивање на првото дно на табелата. Потоа, нужно мора да се појави искачување, надминувајќи го дното за најмалку 10%. За време на појавата на првиот ниско и подем, тешко е да се идентификува дека претставениот модел ќе биде двојно дно. Препорачливо е да се почека да се сруши вториот минимум, што треба да се случи не порано од еден месец. Што е двојно дно во тргувањето: https://youtu.be/q-0E2gPEbk4

статистика со двојно дно

– Во 70% од случаите движењето е нахакан по појавата на двојно дно. – Во 67% од случаите цената расте кога ќе се скрши деколтето. – Во 97% од случаите, движењето нагоре продолжува кога ќе се скрши линијата на вратот на двојното дно на шарата. – Во 59% од случаите, цената се повлекува во поддршката на линијата на двојниот долен врат по излегувањето.

Тргување на берзата според шемата со двојно дно

Еден историски пример за шпекулации со двојно дно е порастот на акциите на Групацијата Водафон во ноември 2018 година. Тие се зголемија за повеќе од 9% откако компанијата објави подобри финансиски резултати. Уште поважно, претстојниот извршен директор посочи дека дивидендата на Водафон е безбедна, и покрај напорите на германските бизниси на Либерти Глобал да се спротивстават на тоа.
Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргуваТехнички, акциите на Водафон формираа двојно дно со краткорочна нагорна цена од 21,50 долари. Другите показатели ја потврдија оваа слика, при што индексот на релативна сила остана неутрален на 55,00 долари, но дивергенцијата на просечното движење на конвергенцијата останува нахакан на почетокот на месецот.
Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргуваГоренаведената табела го прикажува двојното дно на Apple Inc. Во овој пример, можете да видите сигнал за потврда на прекин на линијата за нагорен тренд каде цените растат, што укажува на долг влез. Нагласениот елемент на сликата се затвора над засекот по одреден отпор, што укажува на посилно притискање од биковите што ја туркаат цената нагоре. Важно е да се напомене дека тргувањето против силен надолен тренд треба да се пристапи со претпазливост дури и во двоен ден. Важно е да се запамети дека е неопходно да се земат предвид сите помошни фактори кои ја убедуваат ефективноста на моделот.

Не правете ја оваа грешка кога тргувате со моделот со двојно дно

Главната грешка што почетниците често ја прават кога работат со двојно дно е веднаш да отворат долга позиција откако ќе го пробијат второто дно кога цената ќе се пробие до линијата за исклучување. Таквото невнимание води до финансиски загуби, бидејќи целокупниот пазар може да биде во надолна линија. Малото двојно дно нема да оди нагоре и целокупниот надолен тренд ќе продолжи. Овој ефект често се случува кога средството се купува по цена под МА. Во исто време, важен чекор што ќе му помогне на трговецот да ги избегне ризиците е ставањето стоп загуба. За да се чувствувате стабилно, мора да се стави помеѓу избивање и поддршка.
Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргува

Како да тргувате со двојно дно и да остварите профит

Овој термин е земен од бродоградба. Во тргувањето, тоа е графички модел на однесување на акциите. Изгледа вака – нивото на средства на графиконот паѓа на ниско ниво и се пробива на дното, а потоа се зголемува не многу и за кратко време. Потоа се повторува одново. По појавувањето на оваа бројка на графиконот, експертите очекуваат силно зголемување на активата. Се верува дека, откако откривте вистинско двојно дно, можете многу успешно да остварите профит преку тргување. Сепак, постојат случаи на лажно двојно дно:

 • Депресиите се појавуваат прерано, побрзо од еден месец.
 • Подигнувањето помеѓу падовите треба да биде најмалку 10%

Секогаш треба да се запомни дека алгоритмите за однесувањето на графиконите се многу сложени и не се проучени. Не вреди целосно да се потпираме на одредени стратегии. Сепак, следењето на шемата може да доведе до висок профит.

Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргува

Сигурна техника на влез

Многу често, враќањето на цената се случува по достигнувањето на растечката линија. Сепак, трговецот може однапред да види каква ќе биде ситуацијата со средството ако следите неколку фактори:

 • Идентификувајте потенцијално двојно дно на берзата.
 • Почекајте цената да се зголеми откако ќе го достигне вториот минимум.
 • Определете го присуството на консолидација.
 • Отворете тргување по искачувањето.

Ова е најдобрата и најсигурна шема за влез што му дава можност на корисникот да заврши трансакција со минимален ризик. Во овој случај, треба да поставите и стоп загуба на најниското ниво на границите на опсегот.

Дополнителни информации! Слабото повлекување, претворајќи се во цврста консолидација, укажува на недостаток на притисок од продавачите. Меѓутоа, ако цената продолжи да расте, правејќи брз скок од точката на искачување, не треба да продолжите да го бркате пазарот. Најдобрата стратегија би била да се анализира ситуацијата и да се отвори позиција со стоп загуба на растојание под 1ATR од влезната точка.

Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргува

Добрите и лошите страни на моделот со двојно дно

Главната предност на моделот е неговата широка употреба во различни временски интервали. Конфигурацијата е подеднакво ефикасна како кај M15, H4 или H1. Техничката анализа на моделот со двојно дно може да им помогне и на дневните трговци и на
специјалистите за свинг . Во исто време, универзалноста на моделот лежи во фактот што може да се користи при работа со различни средства:

 • валутни парови.
 • Акции.
 • Вредни метали.
 • Стоки.

Сепак, како и другите модели, двојното дно не може да гарантира долгоочекуван профит и повторување на формираниот тренд. Затоа секој корисник треба да користи посебни алатки за управување со ризик.

Грешки и ризици во тргувањето со модели

Сферата на акции и финансиски пазари секако е придружена со ризици и загуби со кои може да се соочи секој трговец. Најчеста грешка при работа со двојно дно може да биде погрешната дефиниција на моделот. Во некои случаи, може да се помеша за лажна конфигурација. Ова може да се види во следниот пример.
Што е двојно дно во тргувањето, како изгледа и како да се тргуваНа графиконот, образецот на лажно двојно дно е означен со сина линија. Виолетова линија е пробив на нагорниот тренд, кој делува како сигнал за потврда. Во зелениот круг, можете да видите дека дејството на цената ја крши линијата, потврдувајќи го нахакан потенцијал на моделот. Сепак, индикаторот за вредност се враќа и иницира силен мечешки потег. Сепак, дури и од неуспешен потег на графиконот, можете да имате корист. Најпрво, трговецот најверојатно ќе ги доживее загубите предизвикани од првичниот лажен пробив. Ова е сосема нормално и не треба да загрижува доколку се користат стратегии за управување со ризик. Тогаш корисникот може да се подготви да тргува во спротивна насока за да го фати вистинското движење на цената.

Rate article
Add a comment