Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Софт и программы для трейдинга

Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: како да инсталирате, конфигурирате и тргувате на платформата Metatrader во 2022 година. MetaTrader е еден од најпопуларните терминали за тргување дизајниран да обезбедува услуги за тргување на пазарите на фјучерси, девизен курс и CFD.

Верзии на MetaTrader кои се користат на пазарот

МоделГодина на издавањеКарактеристики
Девизни табели2000 годинаКомплексот е дизајниран само за тргување со маргина на Forex. Техничките и графичките можности се многу слаби.
Метацитати2001 годинаДодадено тргување на пазарот CFD . Функционалноста на MQL значително ја прошири услугата на клиентите (скрипти, експертски советници, технички индикатори итн.).
МетаТрејдер 32002 годинаДодадено е тргување на Futures, бесплатна API библиотека. Програмскиот јазик MQLII е надграден.
МетаТрејдер42005 годинаСите делови на платформата се надградени. Особено внимание се посветува на зајакнувањето на безбедносните системи. Функционалноста на MQL4 го вклучуваше не само самиот програмски јазик, туку и личен модул, уредникот на MetaEditor Expert Advisors и модел за оптимизирање на Expert Advisors.
МетаТрејдер52008 годинаОваа верзија на платформата за тргување ви овозможува да тргувате не само на валутата, туку и на берзата. Зголемен бројот на временски рамки. Додадена е способност за тестирање стратегии во реално време. Додадена е функција за пребивање.

Најпопуларната верзија на платформата е MetaTrader4, и покрај фактот што е инфериорна во однос на верзијата MT5 во однос на функционалноста. Главната причина за популарноста на MT4 е некомпатибилноста на јазиците MQL4 и MQL5, а преместувањето на сите ваши трговски инструменти, индикатори и скрипти е прилично макотрпен процес.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Карактеристики на MT платформата

Платформата за тргување MetaTrader е целосно самодоволна и не бара инсталирање на дополнителни програми. На корисниците им се достапни сите потребни инструменти за тргување: индекси, валутни парови, акции, стоки (метали, нафта). Широката техничка функционалност вклучува:

 • повеќејазични извештаи за тргување;
 • 38 индикатори за техничка анализа;
 • 6 опции за нерешени нарачки;
 • 4 режими на зумирање;
 • економски календар;
 • поддршка на „чашата со цени“;
 • функција на делумно извршување на налози;
 • способност за тестирање стратегии;
 • пребивање и хеџинг функции ;
 • способност да креирате сопствени скрипти и индикатори за автоматско тргување;
 • способноста да се придружите на сигналите на врвните трговци или да ги ставите вашите сигнали на продажба.

Како да го инсталирате терминалот MetaTrader – чекор по чекор инструкции

Важен услов за технички уреди е присуството на процесор со поддршка за SSE2. Инсталирањето на софтверот Metatrader од официјалната веб-страница е апсолутно бесплатно.

 1. Чекор # 1 – преземете го MetaTrader и стартувајте го инсталерот.Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
 2. Чекор # 2 – согласете се со условите на договорот за лиценца. Ако веќе имате отворена трговска сметка, тогаш инсталатерот ќе го има логото на вашиот брокер.
 3. Чекор 3 – поставете ги поставките. Овде не само што можете да ја промените адресата за инсталација на програмата, туку и да го оневозможите автоматското стартување на веб-страницата MQL.Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
 4. Чекор # 4 – Отворање сметка на Метатрадер. Кога ќе заврши инсталацијата, ќе се појави прозорецот „Отвори сметка“. Овде можете да изберете студентска или вистинска сметка и да започнете со работа.

Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Преглед на интерфејсот на MetaTrader

Интерфејсот на Metatrader е многу флексибилен и може да се прилагоди на вашите лични потреби. Користејќи го копчето View, лесно е да се промени големината и да се премести кој било панел во прозорецот на платформата.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Стандардна низа

На овој панел, можете да менувате прозорци, да го отворате (затворите) MetaEditor, да отворите позиција, да управувате со автоматско тргување.

Линија за статус

Оваа конзола го прикажува статусот на врската со серверот и профилот за визуелизација на користените графикони. Ако лебдите над одредена точка на табелата, веднаш ќе се појават информации: датумот, вредностите на екстремните точки, цените за отворање и затворање.

Графички симболи

Благодарение на овој панел, можете лесно да се префрлите на приказот на графиконот. Ова е особено корисно кога работите на повеќе графикони.

Графикони

Панелот ви овозможува да го промените приказот, да преместувате графикони, да ја менувате скалата. Дополнително, панелот содржи алатки за работа со графиконот – додавање индикатори, додавање технички линии (R / S, тренд линии, итн.), Избирање на погодна временска рамка.

Преглед на пазарот

Ова е прозорец што прикажува цитати за валутни парови и стоки. За да работите, можете да изберете листа за трчање или графикон. За погодност, можете да го префрлите автоматското лизгање на списокот.

Прозорец со податоци

Во овој прозорец, информациите за промените во наводниците и вредностите на индикаторите за техничка анализа се дуплираат.

Прозорец на навигатор

Овде можете да гледате и менувате сметки, експерти или индикатори.

Терминал Metatrader

Терминалот е поделен со голем број јазичиња кои ви дозволуваат да организирате информации за трансакциите. Првите јазичиња го прикажуваат типот на трансакцијата, тековните цитати, SL и TP поени, ширењето, профитот. Следните јазичиња содржат информации за историјата на тргување, степенот на ризик, известувања од брокерот, дневникот за регистрација, експертскиот прозорец.

Тестер за стратегија

Овој панел ви овозможува да тестирате готови стратегии или да креирате свои.

Како функционира тестерот за стратегија

Ајде да ја анализираме процедурата за работа користејќи го примерот на тестерот MT4.

 1. Тестерот за стратегија се отвора од табулаторот „View“ или со притискање на CTRL + R.Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
 2. Избор на советник.
 3. Дополнителните поставки се наоѓаат во табулаторот „Својства на советникот“. Поставувањето се врши во три насоки:
  1. тестирање – валутни парови и волумен на депозит, типови на позиции (експертот ќе работи само според наведениот алгоритам);
  2. влезни параметри – уредување на константни вредности кои влијаат на целата работа, без потреба од промена на кодот EA;
  3. оптимизација – контрола на границите за полагање тестови (не влијае на резултатите од еден тест).
 4. Избор на инструмент за тргување за тестирање.
 5. Модел. Во согласност со алгоритмите на експертот, се избираат следниве модели за тестирање:
  1. со отворање на цените – ова е најбрзиот начин, врз основа на веќе формирани решетки;
  2. контролни пунктови – начин на груба евалуација на интрабарското тргување Експертски советници, притоа користење на најмалата временска рамка;
  3. сите крлежи – овој метод ви овозможува да го моделирате движењето на цената во рамките на лентата што е можно попрецизно; овој тест модел е најточен, но најбавен.
 6. Датуми – изборот на временскиот опсег овозможува тестирање на експертскиот советник на избраниот сегмент.
 7. Визуелизација – визуелно ги прикажува постапките на советникот во одредена пазарна ситуација.

Како да работите на платформата MetaTrader 5 – практично искуство со примена

Кога првпат ќе го стартувате терминалот за тргување, треба да се најавите: внесете лозинка, најавете се и изберете соодветен сервер. Пред да започнат со работа, тие отвораат сметка, за ова, во табулаторот „Датотека“, изберете ја ставката „Отвори сметка“, внесете ги вашите податоци и одлучувајте за изборот на потпора. Оваа сметка не обезбедува пристап до вистински трансакции за размена. За трговците почетници и за оние кои сè уште не работеле со платформата Metatrader, се препорачува да се обидат да работат на демо сметка. Ова е добра можност да научите тргување во MetaTrader во пракса. https://articles.opexflow.com/trading-training/torgovlya-na-demo-schete.htm Трговците веќе регистрирани кај брокерот можат веднаш да пристапат до сметката за тргување во живо. За да го направите ова, во табулаторот „Датотека“, изберете ја ставката „Поврзи се со …“, внесете го најавувањето и лозинката, изберете го соодветниот сервер. Во прозорецот што се отвора, додадете ја саканата табела. Најлесен начин да го направите ова е преку прозорецот Market Watch. Покрај тоа, во контекстното мени можете да го овозможите или оневозможите прикажувањето на ширењето и да се запознаете со пазарната длабочина на пазарот.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноДоколку потребната алатка не е во списокот, може да се најде во дополнителниот прозорец со притискање на Ctrl+U. На пример, парот USDHKD е потребен за работа. За да го додадете во прозорецот Market Watch, кликнете двапати на соодветната икона. Симболите USDHKD се означени со портокалова боја, што значи дека парот е додаден во прегледот.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноРазмислете за постапката за отворање позиции во Metatrader користејќи го пазарот на Forex како пример. Можете да склучувате зделки преку контекстното мени, табулаторот „Нарачка“ или со притискање на F9. Контексното мени се отвора со кликнување на десното копче на глувчето во одредена точка на табелата. Стандардно, ќе се отвори нарачка за валутен пар на отворен графикон. Во прозорецот што се отвора, поставете ги сите параметри на трансакцијата. Коментарот на трансакцијата е незадолжителен.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноПо отворањето на нарачката, влезното ниво на пазарот се означува со испрекината линија. Графиконот лево ја покажува насоката на трговијата и нејзиниот обем.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноМногу често, успехот на тргувањето зависи од брзината на тргување, така што MetaTrader обезбедува неколку опции за отворање нарачка:

 • Преку менито “Услуга”, изберете ја линијата “Нова нарачка”.
 • Панел „Стандард“, линија „Нов ред“.
 • Мени „Трговија“, ставка „Баланс“, линија „Нова нарачка“.

За да затворите нарачка, треба да го изберете табулаторот „Трговија“ во панелот „Терминал“, да ја изберете нарачката што ќе ја затворите и да кликнете „Затвори нарачка“. Прозорецот што се отвора ги прикажува параметрите на трансакцијата, доколку цената на затворањето ви одговара, потоа кликнете на долгото копче „Затвори“.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноНадополнувањето на сметката и повлекувањето пари е можно само преку лична сметка на веб-страницата на брокерот. За да го направите ова, одете во менито “Tools” и изберете го табулаторот “Output”. Условите и методите за повлекување пари од секој брокер се различни. На пример, брокерот на Алпари обезбедува повлекувања на речиси сите руски картички и е-паричници.
Брокерски сметки може да се отворат и во најголемите руски банки – Сбербанк и ВТБ. Самата платформа MetaTrader нема вградена функција за надворешни финансиски трансакции.

Како да го смените шаблонот за приказ на графикони во MetaTrader

За успешна работа, многу е важно графиконите да бидат погодни и визуелни, затоа, пред да започнете со тргување, се препорачува да го промените приказот на графиконите. Стандардно, платформата има зелена табела на црна позадина. Таквата шема на бои е незгодна и неекспресивна.За
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбеднода го промените боењето, треба да го отворите контекстното мени (десен-клик на екранот на графиконот), изберете “Карактеристики”. Во прозорецот што се отвора, можете да ја промените бојата на сите компоненти. Според повеќето трговци, највизуелна е црно-белата скала. Поставената шема на бои може да се зачува како шаблон.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Како да прикачите индикатор на графикон во MetaTrader

За да ја анализирате табелата, треба да додадете индикатори. Можете да го направите тоа преку менито „Вметни“ или со помош на Конзолата за брз пристап. Можете да добиете комплетен сет на графички објекти користејќи ги копчињата Ctrl+B. Можете да додадете еден или повеќе индикатори. Размислете за примерот на додавање на подвижни просеци.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноВо прозорецот што се отвора, внесете ги потребните параметри на индикаторот. Откако ќе кликнете OK, индикаторот ќе се додаде на табелата.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноЗа да ги промените параметрите на веќе инсталираниот индикатор или да го отстраните, кликнете со десното копче за да го отворите контекстното мени и изберете ја соодветната ставка.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Како да водите експертски советник во MetaTrader

Советник (експерт) е бот кој е прикачен на графикон за автоматско тргување. Ботот може да отвора и затвора позиции, да испраќа известувања, да генерира извештаи. Само еден експертски советник може да работи на една табела, но еден експертски советник може да се прикачи на неколку графикони. За да додадете експертски советник на графиконот, во картичката Навигатор, кликнете двапати на соодветната датотека со ботот. Во прозорецот со својства што се појавува, штиклирајте го полето „дозволи автоматско тргување“.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноЗа да додадете сам создаден експертски советник, треба да ја зачувате и компајлирате датотеката ex4 или ex5 (според верзијата на платформата). После тоа, може да се најде во папката советници и да се додаде на ист начин како стандарден бот. Кога експертскиот советник ќе се стартува и ќе почне да работи, таква икона ќе се појави во горниот десен агол на платформата.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноАко на EA не и е дозволено да тргува, иконата ќе изгледа вака.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Како да поставите предупредувања за е-пошта во MetaTrader

Автоматското тргување не треба да се остави на случајноста, постапките на советникот мора постојано да се следат. Најважните забелешки:

 • позиции за отворање/затворање;
 • формирање на индивидуални обрасци ;
 • губење на врската со серверот;
 • вишок маржа;
 • трговски извештај за одреден период.

За да примате пораки, треба да поставите податоци за пошта. За да го направите ова, изберете го табулаторот „Услуга“, потоа „Поставки“, потоа ставката „Пошта“.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноВо прозорецот што се отвора, проверете го полето „Дозволи известувања“, наведете ја вашата адреса за е-пошта, лозинка и адреса на серверот SMTP.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноПотоа треба да кликнете на „OK“ и да го рестартирате терминалот. После тоа, информациите за врската по пошта ќе се појават во дневникот.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Мобилно тргување во МТ

Мобилните апликации Metatrader ви дозволуваат да вршите трговски операции користејќи таблет или паметен телефон што поддржува оперативни системи iOS и Android. https://articles.opexflow.com/software-trading/mobile.htm Можностите на мобилната апликација Metatrader, со неколку исклучоци, се слични на десктоп верзијата. Одредена разлика лежи во отсуството на тестер на стратегија и способноста за поврзување на програми од трети страни. Наместо тоа, мобилните апликации имаат пригоден разговор со други трговци. Мобилната апликација може да се преземе од официјалната веб-страница на Metatrader за сите уреди, од апликацијата Apple за iOS или Google Play за Android. По преземањето, инсталацијата се случува автоматски. За да отворите сметка, треба да го отворите табулаторот „Поставки“ и да изберете „Нова сметка“.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноСите потребни јазичиња се на панелот на дното на екранот. Пред да започнете со работа, изберете валутен пар.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноЗа да отворите договор, прво треба да изберете пазар, во менито што се отвора, кликнете на „Трговија“ или „Нова нарачка“.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедноВо прозорецот што се отвора, изберете ја големината на лота, типот на нарачката и инструментот за тргување, поставете застанувања и добивки и потврдете ја зделката. Табелите може да се отворат преку соодветното јазиче во долното мени. Работата со графикони е слична на десктоп верзијата на Metatrader. Само методите на контрола се разликуваат.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Управување со графикони во мобилната апликација Metatrader

Постојат следниве можности:

 1. Лизгање – поминете со прстот преку екранот на страна.
 2. За да додадете или отстраните индикатор, притиснете ƒ на врвот на табелата или отворете го табот „Индикатори“.
 3. Режимот на цел екран е овозможен кога го ротирате паметниот телефон во ориентација на пејзаж.
 4. За да го одредите типот на графиконот, отворете го соодветното јазиче во долното мени. Севкупно, достапни се 3 типа графикони: линиски дијаграм, хистограм и свеќи.
 5. За да нацртате објект на табелата, треба да кликнете на иконата со геометриски форми.Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
 6. „Прозорци на плочки“ – со користење на оваа картичка, можете истовремено да отворите до 4 графикони на паметни телефони и до 6 графикони на таблети во исто време. Покрај тоа, јазичето ви овозможува да го прилагодите приказот на графиконите.

Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно

Алго тргување во МТ

Алгоритамското тргување е една од најважните предности на платформата Metatrader. Со помош на алгоритамско тргување, можете самостојно да креирате, тестирате и користите советници за тргување (експерти), скрипти и индикатори. Сето ова е можно благодарение на уредникот MetaEditor и програмскиот јазик MetaQuotes Language 4. Новиот мулти-маркет тестер ви овозможува да ја користите истата стратегија за различни инструменти за тргување. Ова е многу погодно, бидејќи веќе нема потреба да се тестира секој инструмент посебно, сите временски рамки автоматски се обновуваат и синхронизираат. Можете да располагате со сопствено креирано сценарио, советник или индикатор:

 • објави во Code Base за бесплатно преземање;
 • објави во Маркет за платено преземање;
 • префрлете се на клиентот во системот Freelance и добијте награда.

Преглед на платформата за тргување MetaTrader 5, чипови и споредба на MT5 со MT4: https://youtu.be/HUJtFUckpWQ

MQL4 јазик

Синтаксата на MetaQuotes Language 4 е многу едноставна. И покрај сличноста со јазикот C, јазикот MQL4 е пофункционален. Датотеките напишани со MQL4 се изворни датотеки. Тие треба да се компајлираат со користење на MetaEditor во формат ex4. Само ex4 датотеките се извршни. Сите датотеки на MetaEditor се зачувани во папката советници.

Прашања и Одговори

Како да поставите приказ на објекти на различни временски рамки? Можете да го повикате прозорецот за поставки користејќи ги копчињата Ctrl + B. Во прозорецот што се отвора, штиклирајте ги потребните временски рамки.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
Зошто табелата не се лизга? Во делот „Поставки“, изберете ја ставката „Табела за автоматско лизгање“. Се активира со притискање на зелениот триаголник.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
Дали е можно да се работи истовремено со различни сметки со неколку брокери во МТ4? Може! Кога ја стартувате платформата, внесете го серверот на првиот брокер во линијата. Потоа се отвора прозорец. Притиснете следно и креирајте нова сметка.
Преглед на трговскиот терминал MetaTrader: верзии, инсталација, тргување бесплатно и безбедно
Како да го оневозможите автоматското ажурирање на MT4? После тоа, индикаторите не работат.Ова е вообичаена грешка MT4. За да го оневозможите, треба да отидете во папката со програмски датотеки и целосно да го отстраните WebInstall. Следно, креирајте датотека WebInstall без завршниот txt.
Зошто не можам да направам нарачка во MT4? Се прикажува „Трговскиот тек е зафатен“. Најверојатно, нема врска со серверот или Интернетот е исклучен. Ако интернетот е поврзан и грешката опстојува, мора да го рестартирате терминалот.
Случајно ја избришав табелата! Дали е можно да се врати сè како што беше? Не сакам повторно да ги внесувам сите поставки. Во менито „Датотека“, изберете ја ставката „Отвори далечински управувач“, по што табелата ќе се врати со сите поставки.

info
Rate author
Add a comment