Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година – дали е профитабилно сега, која е тешкотијата

Криптовалюта

Рударство Ethereum – како да започнете во 2022 година и дали е профитабилно сега, сложеноста, каква опрема е потребна за да започнете со рударство Ethereum.Ethereum е дигитална монета која се појави релативно неодамна, но успеа да добие огромна популарност. Сега се натпреварува со веќе застарениот и познат биткоин. Популарноста и побарувачката за дигитална валута се должи на фактот што таа е повеќе прилагодена на современите технологии. На пример, процесот на пренос помеѓу паричници и други трансакции е забрзан. Покрај тоа, платформата подразбира присуство на Smart контакти. Со текот на времето, големите американски компании почнаа да се интересираат за оваа криптовалута. Обемот на трансакции само во минатата година изнесува речиси 12 трилиони долари. Не е тешко да се погоди дека денес рударството во етерот е едно од најпрофитабилните и најуспешните.
Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијата

Што ви треба за ископување етер во 2022 година

За да минирате, ќе ви треба следнава опрема:

 1. компјутер.
 2. Една или повеќе видео картички.
 3. Специјална програма за рударство.
 4. базен.
 5. Паричникот Ethereum (само ако сакате веднаш да добивате пари).

Совети за избор на хардвер за рударство Ethereum во 2022 година

За да започнете со рударство, треба внимателно да ја подготвите целата опрема, почнувајќи од компјутерот. Главната предност е што моќта на компјутерот за рударство не е приоритет. Главната работа е моќно напојување и добра видео картичка.

Избор на видео картичка

Правилниот избор на видео картичка е еден од најважните чекори во подготовката за рударство. Видео картичката треба да биде избрана првенствено врз основа на количината на меморија. Добри резултати се прикажани со видео картички со капацитет на меморија од 6 гигабајти. Исто така, треба да обрнете внимание на следниве критериуми:

 1. Ширина на автобусот . За оние кои не знаат, ширината на магистралата е способноста на видео картичката да пренесува одреден број битови податоци во еден циклус. Сите добри видео картички имаат малку длабочина од 256. На 128, 64 итн. магистрални битови, брзината на рударството значително ќе се намали и практично нема да донесе профит.
 2. Способност за ладење и долга работа . Изберете ги оние видео картички кои имаат редовен систем за ладење. Ова во голема мера влијае и на моќноста на уредот и на работниот век.

Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијатаВи нудиме да се запознаете со врвните модели на видео картички за генерирање етер:

 1. RX 6900XT, RX 6800XT . Многу слични новитети. Нивниот мемориски капацитет е 16 GB, магистралната меморија е 256 бита, мемориската фреквенција е 2000 MHz, а моќноста е 300 вати. Единствената разлика меѓу нив е различната фреквенција на јадрото. Моделот 6900 XT има малку поголема фреквенција (2250 MHz). Моделот 6800 XT има моќност од 2015 MHz. Категорија на цени 90-100 илјади рубли.
 2. Радеон Вега 64 . Овој модел е совршен за оние кои бараат поевтина опција, но не многу инфериорен во перформансите. Количината на меморија е 8 GB. Мемориската фреквенција (1890 MHz) и моќноста (290 W) се речиси исто толку добри како и повисоките модели! И магистралната меморија е многу поголема – 2048 бита. Ценовната политика на стоката е од 35 до 40 илјади рубли.
 3. GeForce RTX 3080 . Спецификации: меморија – 10 GB, оверклокување – 320 бита, фреквенција на јадрото – 1180 MHz, фреквенција на меморија – 1440, моќност – 320 вати. Цената на стоката е 55-60 илјади рубли. GeForce RTX 3070 и GeForce RTX 3060 Ti спаѓаат во истата ценовна група. Спецификациите се речиси исти, освен за меморискиот часовник (значително повисок кај RTX 3070 и RTX 3060 Ti) и основниот часовник (повисок кај RTX 3070 и RTX 3060 Ti). Но, RTX 3080 има 2 GB повеќе меморија.

Како да го изберете вистинското напојување

Многу е важно да го сфатите изборот на напојување колку што е можно сериозно. На напојувањето, како и на видео картичките, не треба да штедите, бидејќи ја обезбедува потребната количина на енергија за целата опрема. Ако користите специјален компјутер за генерирање електронски монети, доволно е да купите напојување со моќност од 1000 до 1500 вати. Ако не користите специјализирана опрема, пресметајте го потребното напојување за системот користејќи ја оваа инструкција:

 1. Наброј и сумирајте ја моќта на сите видео картички што се користат за рударство.
 2. Размислете за моќта што треба да се распредели на процесорот, хард дискот и плочата исто така. Врз основа на моќните карактеристики на овие „компоненти“.
 3. Додадете 100-300 вати на вкупниот број и помножете сè со 1,25.

Со помош на овој прирачник, ќе можете да го изберете напојувањето кое е потребно за да се обезбеди напојување на целиот систем.
Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијата

Спецификации на процесорот и матичната плоча

Изборот на процесор за рударство на видео картички не значи многу проблеми. Не е неопходно да се земаат скапи модели за да се започне со рударство. Моќта на процесорот на кој било начин не влијае на рударството на Ethereum.

Важно! Моќта на процесорот е важна само ако не сакате да ја минувате на видео картичката, туку на самиот процесор.

При изборот на матична плоча, треба да обрнете внимание само на поддршката на неколку видео картички во исто време. Најбуџетната опција за почетници ќе биде матична плоча која може да поддржува 4 видео картички. Добар производител на такви табли е ASUS.

Забелешка! Кога купувате процесор и матична плоча, секогаш земете ја во предвид нивната компатибилност! Тие може да имаат различни конектори.

Друго

Ајде да зборуваме за количината на RAM меморија. Во рударството, RAM меморијата речиси никогаш не се користи, бидејќи сè се пренесува на видео картичката и процесорот. Ако купувате компјутер само за рударство, 4 GB ќе бидат повеќе од доволно. Покрај тоа, можете да рударите дигитална валута користејќи хард диск. Најисплатливо е да се минираат на нив, бидејќи. хард дисковите трошат помалку енергија. Ако сте избрале рударство на видео картички, не треба да се мачите со хард диск. Секој модел ќе одговара.

Преглед на програми за рударство етер

За да започнете со рударство, треба да инсталирате специјална програма – рудар. Постојат неколку такви програми, и неопходно е да се избере вистинската врз основа на нивните карактеристики. Покрај тоа, секоја програма може да донесе различни профити, па ние ќе ви кажеме повеќе за сите популарни рудари. Проверете ја листата на најдобрите програми за рударство во моментот:

 1. Феникс – програмата вклучува и соло и „тимско“ рударство и има низок процент на провизија – до 1%. Покрај тоа, има SSL заштита.Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијата
 2. Gminer – оваа програма значително ќе го зголеми износот на приход. Сепак, постои значителен недостаток – недостаток на графичка обвивка. Тоа е, податоците за базенот и многу повеќе ќе треба да се конфигурираат рачно.
 3. Т-Рекс – рударот исто така ќе помогне да се зголеми приходот од минираната криптовалута. Со негова помош, рударството станува поинтересно. Не се забележани значителни недостатоци.
 4. TeamRed – програмата работи само со видео картички од производителот AMD. Има зголемена стапка на хаш.

Ви препорачуваме да се потпрете не само на оваа листа, туку и на личното искуство. За да одлучите за програмата, треба да ја преземете и да се обидете да ја конфигурирате секоја од нив. Можете да користите различни апликации кои нудат веќе конфигурирани програми.

Како да се ископа ethereum од нула – чекор по чекор инструкции

Ако сте нов во овој бизнис, следете ги овие упатства за да започнете со рударство:

 1. Инсталирајте драјвери

Ако успеавте да го соберете целосниот сет неопходен за извлекување на дигитална валута, не го одложувајте инсталирањето на потребните драјвери. Ова е неопходно на прво место за да не замрзне системот. Покрај тоа, добрите двигатели помагаат да се подобрат перформансите на рударството на Ethereum. За AMD, треба да го преземете драјверот „Adrenalin Edition“. Можете да го направите ова на официјалната веб-страница на компанијата. Почекајте да се инсталира програмата и следете ги упатствата:

 • Внесете ја серијата на графички картички во полето „серија на производи“. Серијата на картички може да се идентификува со првите 2 цифри присутни во името на моделот. Тоа е, ако имате видео картичка 1030-1080 – ова е 10-та серија, итн.
 • Во делот Семејство на производи, кликнете на моделот на графичката картичка.

Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијатаОткако ќе ги пополните сите податоци, кликнете на „Барај“ и почекајте да се отвори страницата и да го преземете драјверот. За да разберете дали е инсталиран точниот драјвер, отворете го управувачот со уреди на вашиот компјутер и кликнете на полето „Прикажи адаптери“. Сите ваши видео картички треба да бидат прикажани таму. Покрај тоа, тие треба да бидат прикажани со името на моделите. Ако се именувани со нешто друго, сте инсталирале погрешен драјвер.

Вреди да се напомене дека инсталирањето на драјвери за NVidia е уште полесно од AMD. На официјалната веб-страница на NVidia, доволно е да ги внесете податоците на видео картичката, по што самиот систем ќе понуди да преземе одредена верзија на драјверот.

 1. Креирање на електронски паричник

Потребен е електронски паричник за да се ископа етерот во програмата. Ќе му дојдат дигитални пари. Без паричник, програмата нема да започне. Можете да го креирате на берзите каде што се тргува со Ethereum. Една од најпопуларните размена е Binance. Регистрацијата на Binance е многу едноставна и брза. За ова ви треба:

 1. Изберете ја земјата во која живеете.
 2. Изберете го методот за регистрација што е најзгодно за вас: по е-пошта или по телефонски број. (Во овој случај, ја разгледуваме регистрацијата по телефонски број).
 3. Внесете го вашиот телефонски број.
 4. Направи лозинка. Мора да содржи најмалку 8 знаци, вклучувајќи најмалку една голема буква и 2 броја.
 5. На дното ќе има поле „Ги прочитав и се согласувам со условите за користење на размената“. Ставивме крлеж.
 6. Кликнете на „Креирај сметка“, по што го чекаме кодот за потврда во SMS и го внесуваме во прозорецот што се отвора.
 7. Овозможете дополнителен метод за идентификација. За да го направите ова, кликнете на „Потврда преку е-пошта“ и поврзете ја. Потоа внесете го кодот што ќе биде испратен на вашата е-пошта.

Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијатаЗапомнете ја адресата на вашиот паричник – подоцна мора да се внесе во програмата.

 1. Преземете програми за рударство.

Бидете внимателни при изборот на вистинската програма за ископување криптовалути. Секоја програма обезбедува опис на сите карактеристики и поставки. Ако не сакате да го конфигурирате Bat. датотека рачно, има програми кои веќе имаат готови поставки. Ќе треба само да ги изберете соодветните параметри за различни базени.

Важно! Кога користите такви апликации, не заборавајте да ја смените адресата на паричникот на своја.

 1. Избор на базен

Многумина не разбираат што е базен, како функционира и каква улога игра во рударството. Базен е сервер кој се состои од неколку членови, од кои секој има одредена задача. Штом еден од учесниците ја погоди целта, се формира блок и наградата се дистрибуира меѓу сите членови на серверот. Изборот на вистинскиот базен ќе ви овозможи брзо да ја исплатите вашата инвестиција и да заработите пари. При изборот на базен, вреди да се земат предвид таквите параметри како што се:

 1. моќ и популарност . Базените кои не се доволно „неизвиткани“ и не го стекнале потребниот капацитет нема да можат да обезбедат добар приход.
 2. Дел за профит . Идеално, приходот треба да се подели според уделот што сте го инвестирале. Во случај да немате можност да дадете голем придонес, изберете базени во кои приходот е подеднакво поделен помеѓу учесниците.
 3. Комисии . Бидете сигурни да дознаете колкав процент од провизијата наплаќа серверот и дали е можно да се повлечат средства во паричникот.

Дали вреди да се совлада рударството на Ethereum во 2024 година - дали е профитабилно сега, која е тешкотијата

Вести за суспензија на рударството Ethereum

Официјално, еден од основачите на компанијата потврди дека во летото 2022 година, Ethereum ќе престане со рударството и ќе се префрли на staking (складирање). Оваа одлука ќе влијае не само на рударите на криптовалути, туку и на целиот пазар. Последиците од заминувањето на Ethereum од рударската сфера негативно ќе влијаат и на другите дигитални валути. Прво, се очекува мрежата да се префрли од еден алгоритам на сосема друг, што не подразбира присуство на рудари. Алгоритмот што ќе се користи во иднина ќе работи на сметка на имателите на оваа валута, кои добиваат средства за нивно складирање. Овој процес може да се припише на пасивни приходи. Што е најважно, овој настан е веднаш зад аголот – транзицијата се очекува на крајот на август 2022 година. Сепак, поради некоја причина, транзицијата може да се одложи за есенскиот период. https://articles.opexflow.

Тешкотии и нијанси на рударството на етер, каква е профитабилноста

Пред да започнете со рударство на криптовалути, важно е да се земат предвид не само предностите, туку и тешкотиите на овој начин на заработка. Не сите рудари се профитабилни, и покрај фактот што купиле скапа опрема. Да почнеме со придобивките:

 1. Постојано генерирање на дигитални монети на Интернет.
 2. Високата вредност на монетата на пазарот.
 3. Можноста за рударство со буџетска опрема.
 4. Многу начини за повлекување средства.
 5. Присуство на големи партнери.
 6. Најстабилна валута во споредба со другите монети.

Ајде да продолжиме со тешкотиите што може да се појават во процесот:

 1. Постои голема шанса опремата да се истроши пред да се исплати. Исто така, бара редовно ажурирање на видео картичките.
 2. Голема потрошувачка на енергија.

Размислете за искуството на неколку познати рудари. Сите тие тврдат дека има многу нијанси и сложености во рударството – сето тоа доаѓа со огромен ризик. Купувањето графички картички лесно може да не се исплати. Најголем дел од заработката рударите трошат на трошоци за струја. Не можете без материјална перница во овој бизнис. Блогерите препорачуваат поврзување на системот за рударство со светлосни панели. Тие добро заштедуваат пари, генерираат околу 10-20 kW дневно.

 1. Со претстојната транзиција на валутата во друг алгоритам, рударството на етер ќе стане невозможно.
 2. Флуктуации на цената на Ethereum. Постои ризик од „изгорување“ кога се инвестира во етер. Неодамна, Ethereum достигна цена од 3.500 долари, додека само 7 дена пред тоа вредеше 800 долари. Очигледно, скокот е во огромни размери: поради тоа, не само инвеститорите, туку и рударите претрпеа финансиски загуби. Ако сте купиле дигитални монети по висока цена, ви препорачуваме да почекате и да не се разделувате со нив. Аналитичарите веруваат дека наскоро ќе се случи уште еден голем скок и Ethereum ќе ги достигне своите максимални вредности.

Која е тешкотијата на рударството на етер, профитабилноста паѓа, тежината на рударството на Ethereum се зголемува: https://youtu.be/1C18K_p3IKw Рударството на Ethereum не е толку тешко колку макотрпен процес кој бара многу внимание и финансиски инвестиции. Изборот на соодветна опрема, рудари и базени треба да се пристапи многу одговорно. Секогаш постои ризик да се изгубат пари и да не се вратат сите инвестиции кои се направени за рударство. Има многу приказни за искусни рудари кои на крајот банкротирале поради невнимание. Во оваа статија беа разгледани најдобрите буџетски модели на видео картички, врвни програми, беа дадени корисни совети за избор на опрема.

info
Rate author
Add a comment